Godišnje se potroši 11,7 milijardi KM javnog novca

Bez autora
Jun 06 2013

Godišnje se u BiH potroši 11,7 milijardi KM javnog novca, saopštili su predstavnici Centara civilnih inicijativa /CCI/, predstavljajući u Zemaljskom muzeju u Sarajevu rezultat višemjesečne analize budžetskih politika i prakse na svim nivoima vlasti, te finansijske analize budžeta od nivoa BiH do lokalnog. Predstavnici CCI-a danas su, predstavljajući internet-stranicu „budžetnarodu.ba“ istakli da se na plate zaposlenih u javnom sektoru izdvoji preko 29 odsto ili 3,3 milijarde KM, za materijal i usluge potrebne za rad javnog sektora dodatnih 18 odsto ili 2,3 milijarde KM, dok se za socijalna davanja izdvoji 37 odsto ili 4,3 milijarde KM. Iz CCI ukazuju da je ostatak nedovoljan za elementarne javne usluge, jer se preko 84 odsto budžeta potroši u startu na javni sektor i socijalna davanja. Od deset maraka budžetskih prihoda devet maraka je novac uzet od građana po osnovu različitih poreza, doprinosa, taksi, kazni.

Godišnje se potroši 11, 7 milijardi KM javnog novcaGodišnje se u BiH potroši 11,7 milijardi KM javnog novca, saopštili su predstavnici Centara civilnih inicijativa /CCI/, predstavljajući u Zemaljskom muzeju u Sarajevu rezultat višemjesečne analize budžetskih politika i prakse na svim nivoima vlasti, te finansijske analize budžeta od nivoa BiH do lokalnog.

Predstavnici CCI-a danas su, predstavljajući internet-stranicu „budžetnarodu.ba“ istakli da se na plate zaposlenih u javnom sektoru izdvoji preko 29 odsto ili 3,3 milijarde KM, za materijal i usluge potrebne za rad javnog sektora dodatnih 18 odsto ili 2,3 milijarde KM, dok se za socijalna davanja izdvoji 37 odsto ili 4,3 milijarde KM.

Iz CCI ukazuju da je ostatak nedovoljan za elementarne javne usluge, jer se preko 84 odsto budžeta potroši u startu na javni sektor i socijalna davanja. Od deset maraka budžetskih prihoda devet maraka je novac uzet od građana po osnovu različitih poreza, doprinosa, taksi, kazni.

„Budžetski deficit i zaduživanje raste. Ukupan spoljni dug je blizu sedam milijardi maraka za čiju otplatu će trebati 20 godina. Zaduženost po glavi stanovnika iznosi minimalno 2.700 KM i stalno raste“, rekao je Adis Arapović menadžer projekta u CCI.

On je dodao da je čak 55 odsto utrošenog javnog novca na nivou BiH i 46 odsto utrošenog javnog novca u Republici Srpskoj dobilo negativno mišljenje ili mišljenje s rezerveom, a budžet Federacije BiH u cjelini je dobio negativno mišljenje revizora za 2011. godinu.

Arapović je ukazao da proces budžetiranja u BiH, na svim nivoima, gotovo u potpunosti su skriveni od očiju javnosti, nisu u funkciji rasta životnog standarda, krše se zakoni i procedure, revizorski izvještaji su rijetko pozitivni, a neracionalan i neodgovoran odnos prema javnom novcu postaje pravilo.

„Zbog ovakvog pristupa budžeti u BiH su neodrživi, ne mogu biti razdvojeni, tretiraju se kao izborni plijen i služe primarno za finansiranje birokratije i prividnog socijalnog mira“, rekao je Arapović i dodao da je iz tog razloga potrebna veća uključenost javnosti prilikom donošenja budžeta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik